• English
  • on-line

    27 října, 2023

    Pražský hrad: Srdce české historie a kultury

    Večerní pohled na osvětlený Pražský hrad s dominantní Katedrálou svatého Víta a přilehlé historické budovy, obklopené městskou zástavbou v pozadí oblohy měnící barvy od modré k oranžové

    Pražský hrad, bijící srdce české historie a kultury, monumentální relikvie minulosti a živé centrum současných aktivit. Tento článek se zabývá bohatou historií hradu, architektonickými skvosty a jeho významných rolí v rámci české kultury, které nabízejí návštěvníkům nezapomenutelný zážitek.

    Na vrcholcích pražských kopců se tyčí Pražský hrad, který není jen největší hradní komplex na světě. Jedná se o komplexní mozaiku, která propojuje historii, architekturu a ducha českého lidu.

    Od svého založení v 9. století byl hrad sídlem mocnosti králů Čech, císařů Svaté říše římské a prezidentů moderní doby. Byl svědkem formování historie, vývoje architektonických stylů a zrodu nesčetných legend.

    Tento článek vás zve na cestu chodbami minulých časů, prozkoumává historický význam hradu, architektonické divy a kulturní poklady. Zároveň poskytuje praktické tipy pro návštěvníky, kteří touží odhalit tajemství tohoto majestátního místa.

    Table of Contents

    Historie Pražského hradu

    Historická černobílá fotografie ukazuje skupinu mužů, včetně vojáka a dělníků, na staveništi, obklopeni stavebním materiálem a vykopávkami, což naznačuje renovaci nebo výstavbu v minulém století

    Dělníci a důstojník u výkopu na staveništi Pražského hradu / Zdroj: hrad.cz

    Pražský hrad, dominantní pevnost na vrcholu Prahy, má kořeny sahající do 9. století, kdy byl původně založen jako dřevěná pevnost. Přes století se tento skromný začátek transformoval do rozsáhlého kamenného komplexu, který odráží bohatou historii a evoluci Českého státu.

    Založení hradu je obvykle připisováno knížeti Bořivojovi z dynastie Přemyslovců, což zdůrazňuje význam Pražského hradu jako sídla panovníka a centra mocenského, politického a náboženského života v regionu.

    Jako symbol suverenity a státnosti Českých zemí se hrad stal klíčovým místem pro korunovace českých králů a královen, hostil důležité události a shromáždění, které formovaly dějiny národa.

    V průběhu 10. a 11. století byly postaveny první kamenné budovy, včetně Baziliky sv. Jiří a později katedrály sv. Víta, která se stala významným duchovním centrem hradu. Tyto rané kamenné stavby nejenže posílily obranné schopnosti hradu, ale také zvýraznily jeho důležitost jako centra křesťanství a kultury.

    Rozvoj a rozšiřování Pražského hradu v následujících stoletích odrážely rostoucí moc a vliv Českého království v Evropě. Každá epocha přinesla svůj vlastní architektonický a umělecký styl, což z Pražského hradu učinilo kaleidoskop historie a kultury, který přitahuje návštěvníky z celého světa.

    Tato raná historie Pražského hradu položila základy království, které přetrvaly tisíciletí. Od jeho skromných začátků až po současnou roli jako prezidentské sídlo a symbol české státnosti, Pražský hrad zůstává klíčovým svědkem české historie.

    Pražský hrad je nejen architektonickým klenotem, ale i živoucím svědkem české historie. Pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o příbězích, které tento symbol dědictví ukrývá, Muzeum Story of Prague nabízí exkluzivní výstavy a interaktivní prohlídky, které rozšiřují poznání o našem národním dědictví.

    Architektonické skvosty Pražského hradu

    Interiér Vladislavského sálu na Pražském hradě s klenutým stropem a lustry, historická gotická architektura

    Gotický interiér Vladislavského sálu na Pražském hradě / Zdroj: Prague City Tourism

    Pražský hrad je nejen svědkem dějin, ale také pokladnicí architektonických stylů, které se vyvíjely po staletí. Jeho komplex nabízí unikátní směsici gotiky, baroka, renesance a dalších stylů, což činí z hradu živou učebnici architektury.

    Katedrála svatého Víta je zřejmě nejvýznamnějším příkladem gotické architektury. Její výstavba začala ve 14. století za vlády Karla IV., ale dokončena byla až v 20. století, což jí dodává jedinečný mix gotických a neogotických prvků.

    Dalším výrazným prvkem hradu je Královský palác, který v 18. století prošel barokní přestavbou. Jeho nádherné prostory, jako je Theresian Wing, jsou příkladem barokního umění a architektury, které oslavuje bohatství a moc české aristokracie.

    Letohrádek královny Anny, známý také jako Belvedér, je perlou renesanční architektury. Tento palác byl postaven v 16. století jako dar Ferdinanda I. pro jeho manželku Annu Jagellonskou a vyniká svou elegantní architekturou a nádhernými zahradami.

    V kontrastu s historickými budovami, Nový královský palác představuje modernější architektonický přístup.

    Když se ocitnete před majestátností Pražského hradu, možná si můžete klást otázky, jaké příběhy a legendy se za jeho zdmi odehrávaly. V Muzeu Story of Prague na vás čeká odpověď, s detailními expozicemi věnovanými nejen hradu samotnému, ale i vlivným postavám a epochálním událostem, které formovaly dějiny českého národa.

    Prezidentské sídlo a kulturní centrum

    Ceremoniál na červeném koberci s účastí prezidentů České republiky a Francie před bránou Pražského hradu, v pozadí s vojenskou stráží

    Prezidenti České republiky a Francie, kráčejí po červeném koberci / Zdroj: Pražský hrad @Bohnisch

    V současnosti je Pražský hrad sídlem prezidenta České republiky a slouží jako centrum pro státní ceremonie, oficiální události a politická jednání. Tato prestižní funkce z něj činí nejen politické, ale i kulturní srdce národa.

    Od roku 1918, kdy se stal sídlem prvního prezidenta Československa Tomáše Garrigue Masaryka, Pražský hrad symbolizuje suverenitu a nezávislost českého státu. Jeho kancelářské a reprezentativní prostory jsou důkazem politického významu hradu v moderní české společnosti.

    Pražský Hrad je také živým kulturním centrem, které hostí řadu výstav, koncertů a kulturních akcí, přičemž láká návštěvníky z celého světa. Jeho galerie a muzea, včetně Obrázkové galerie Pražského hradu a Svatovítského pokladu, uchovávají a prezentují bohaté umělecké dědictví České republiky.

    Hrad je místem pro mnoho veřejných akcí, včetně slavnostního střídání stráže a státních svátků, které oživují jeho nádvoří a prostory. Tyto události poskytují jedinečnou příležitost vidět hrad v jeho ceremoniální kráse a současně pocítit spojení s českou historií a kulturou.

    Návštěva Pražského hradu: Praktické informace

    Hlavní vstupní brána na Pražský hrad s bojovníky na sloupech a strážci ve strážních budkách, symbolická pro hlídaný vstup do historického sídla českých králů

    Strážci stojí před bránou Pražského hradu / Zdroj: Novinky @Malíček

    Aby vaše návštěva byla co nejpříjemnější, přinášíme vám několik praktických informací:

    Vstupenky do Pražského hradu lze zakoupit online na oficiálních webových stránkách nebo přímo na pokladnách v hradním areálu.

    Existuje několik typů vstupenek, které umožňují přístup k různým částem hradu, včetně katedrály sv. Víta, Starého královského paláce a Zlaté uličky. Doporučujeme se předem informovat o možnostech a cenách.

    Abyste se vyhnuli davům, je nejlepší navštívit hrad v ranních hodinách hned po otevření nebo ve všední dny mimo hlavní turistickou sezónu. Jaro a podzim nabízí příjemné počasí a méně turistů.

    Nezapomeňte na pohodlnou obuv, neboť prohlídka hradu zahrnuje frekventovanou chůzi.

    Kontrola bezpečnosti je povinná pro všechny návštěvníky, neberte s sebou velké tašky a zavazadla. Fotografování je povoleno v areálu hradu, ale u některých expozic mohou platit určitá omezení.

    Pražský hrad slouží jako brána do minulosti, otevírající příběhy o vladařích, umělcích a myslitelích, kteří formovali českou kulturu a identitu. Pro návštěvníky, kteří touží po ještě hlubším porozumění této historické a kulturní ose, Muzeum Story of Prague představuje nepostradatelný zdroj, nabízející poutavé výklady a inovativní prezentace.

    Co nesmíte propásnout:

     

    Tajemství a legendy Pražského hradu

    Expozice církevních liturgických předmětů z pokladu svatovítské katedrály, včetně kalichů a monstrance, na Pražském hradě

    Svatovítský poklad na Pražském hradě / Zdroj: Kudy z nudy

    Pražský hrad je domovem mnoha tajemství a legend, které dodávají tomuto místu tajemnou atmosféru plnou záhad a neobjasněných příběhů.

    Jednou z nejznámějších legend spojených s Prahou je příběh o Golemovi, mystické hliněné bytosti, kterou vytvořil rabín Loew v 16. století k ochraně pražského židovského ghetta. Ačkoli se příběh o Golemovi neodehrává přímo na Pražském hradě, jeho tajemná přítomnost je cítit po celém městě.

    Za vlády Rudolfa II., známého svým zájmem o okultní vědy a alchymii, se Pražský hrad stal centrem alchymistů z celé Evropy. Pověsti o tajných laboratořích a hledání kamenů moudrosti, které měly umožnit přeměnu kovů na zlato a odhalení elixíru věčného mládí, dodávají hradu tajuplnou auru.

    Tyto legendy a záhady přispívají k jedinéčnému kouzlu Pražského hradu, které přitahují nejen turisty, ale i výzkumníky a milovníky záhad z celého světa.

    Často kladené otázky

    Kdy je ideální čas pro návštěvu Pražského hradu?

    Nejlepší doba pro návštěvu Pražského hradu je během jara (duben až červen) a podzimu (září až říjen), kdy je počasí mírné a turistické davy jsou menší než v letních měsících.

    Je vstup na Pražský hrad zpoplatněn?

    Ano, za vstup do jednotlivých částí Pražského hradu, včetně Královského paláce, katedrály sv. Víta a Zlaté uličky, se platí vstupné. Procházka po hradním areálu je však zdarma

    Lze fotografovat uvnitř Pražského hradu?

    Fotografování je povoleno ve vyhrazených částech hradu, nicméně u některých výstav mohou platit určitá omezení.

     


     

    Zakupte si svůj lístek do virtuální reality ještě dnes a prožijte historii, jakou jste nikdy nezažili!

    Kup si lístek!