• English
  • on-line

    26 března, 2024

    Staroměstský orloj: Legendy, mechanika a co byste měli vědět

    Astronomické hodiny na Staroměstském náměstí v Praze, známé jako Pražský orloj, s pozlaceným a modrým ciferníkem zdobeným gotickými sochami, římskými číslicemi a astronomickými symboly

    Obklopen záhadami, legendami a technologickým umem, Staroměstský orloj jako svědek dávných dob pokračuje v odpočítávání času v srdci Prahy. Tento článek vás povede na cestu objevování, odhalí skryté příběhy orloje a ukáže, proč zůstává jedním z nejvýznamnějších kulturních pokladů České republiky.

    Staroměstský orloj, perla Prahy, se tyčí na Staroměstské radnici již od počátku 15. století. Jeho fascinující mechanika a estetická krása láká návštěvníky z celého světa, kteří s žasem obdivují jeho hodinový mechanismus a figurální pochod apoštolů.

    Za touto působivou fasádou se však skrývá mnohem víc. Historie orloje, plná obratů a změn, zrcadlí turbulentní dějiny města, která přežila válečné konflikty, požáry a rekonstrukce.

    V následujícím článku prozkoumáme, co činí Staroměstský orloj tak unikátním – od legend až po komplexní mechanismus, který pohání jeho pohyblivé části.

    Table of Contents

    Historie Staroměstského orloje

    Historická pohlednice Staroměstského náměstí v Praze s Orlojem na věži Staroměstské radnice a Týnským chrámem v pozadí

    Historická barevná pohlednice Staroměstského náměstí / Zdroj: Zprávy Aktuálně

    Ve stínu gotických věží Prahy se skrývá jedno z nejzajímavějších děl středověkého inženýrství a umění – Staroměstský orloj. Od roku 1410, kdy byl prvně spuštěn, fascinuje tento mechanický zázrak davy návštěvníků svou neuvěřitelnou přesností a estetickou krásou. Nejde jen o běžné hodiny, je to kalendárium, astronomické divadlo a živoucí historická kronika Prahy.

    Fascinace Staroměstským orlojem sahá daleko za jeho okouzlující mechaniku a legendy, které jej obklopují. V Muzeu Story of Prague vás čeká jedinečná expozice, která vám umožní nahlédnout do hluboké historie a vědeckého umu, který stojí za tímto mistrovským dílem.

    Architektonické a umělecké prvky

    Historické astronomické hodiny, Pražský orloj, s vyobrazením znamení zvěrokruhu a čtyř figur, které symbolizují Marnivost s zrcadlem, Lakomství s měšcem peněz, Smrt jako kostra a Turka kroutícího hlavou. Kolem ciferníku je detailní zlatá výzdoba

    Zdobený zlatý ciferník / Zdroj: Zprávy Aktuálně

    Staroměstský orloj je umělecké dílo, které kombinuje křesťanskou symboliku a astronomickou přesnost. Jeho fasáda je živou galerií středověkého smýšlení: od apoštolů, kteří se objevují v okénku každou hodinu, přes alegorické postavy zastupující lidské neřesti až po kalendářní disk, který symbolizuje měsíce a znamení zvěrokruhu.

    Mechanismus orloje

    Detailní pohled na Pražský orloj na Staroměstské radnici, s modro-zlatým astronomickým ciferníkem, ukazateli zodiakálních signálů, a sochami svatých, včetně anděla a smrtky

    Detailní pohled na Staroměstský orloj / Zdroj: Prague.org

    Jádro Staroměstského orloje tvoří jeho komplexní mechanismus. Astronomický ciferník představuje středověký pohled na vesmír, kde se Země nachází v centru a nebeská tělesa se kolem ní otáčejí. Signalizuje nejen běžný čas, ale i polohu Slunce a Měsíce, čas východu a západu, a dokonce i svátky křesťanského kalendáře.

    Zatímco Staroměstský orloj přitahuje pozornost návštěvníků svou přesností a krásou, mnozí zůstávají fascinováni příběhy, které jsou s ním spojené. Pro ty, kdo chtějí prozkoumat tajemství orloje hlouběji, Muzeum Story of Prague přináší poutavé vyprávění o jeho legendách, konstrukci a nezaměnitelném vlivu na kulturu a historii města.

    Legendy a Staroměstský orloj

    Pohled zblízka na Astronomické hodiny na Staroměstské radnici v Praze, s pozlacenými ciferníky a sochařskými detaily, proti dramatické obloze s mraky

    Staroměstský orloj a soumrak / Zdroj: 21. Století

    Legenda o Staroměstském orloji je propletena příběhem o jeho staviteli, Mistru Hanušovi. Podle této pověsti byl Hanuš úmyslně oslepen pražskými radními, aby nedokázal replikovat své dílo.

    O Staroměstském orloji kolují legendy, například ta, že jeho zastavení znamená blížící se válku. Další vypráví o osudu těch, kdo se pokusí zasáhnout do jeho mechanismu – čeká je smrt nebo šílenství. Po vytvoření nové kalendářní desky se dokonce říká, že Josef Mánes, její autor, podlehl šílenství.

    Informace pro návštěvníky

    Dav turistů soustředěný před Staroměstským orlojem v Praze

    Dav lidí shromážděných na Staroměstském náměstí / Zdroj: Pražský deník

    Orloj je přístupný veřejnosti bez poplatku. Pro ty, kteří chtějí prozkoumat historii a mechanismus orloje hlouběji, je k dispozici prohlídka věže a přilehlých prostor Staroměstské radnice.

    Tyto prohlídky nabízejí nejen detailnější pohled na technické detaily orloje, ale také nádherný výhled na Prahu z radniční věže. Informace o otevíracích hodinách, cenách vstupného a možnostech rezervace jsou k dispozici na oficiálních webových stránkách města Praha nebo přímo na Staroměstské radnici.

    V Muzeu Story of Prague najdete interaktivní výstavu, která vám umožní prozkoumat mechaniku orloje a příběhy lidí, kteří stojí za jeho vznikem a zachováním. Přijďte se ponořit do příběhu, který oživuje dědictví našeho města každým tikotem.

    Často kladené otázky

    Kdy byl Staroměstský orloj postaven?

    Staroměstský orloj byl postaven v roce 1410, což jej činí třetím nejstarším astronomickým mechanismem na světě a nejstarším, který je stále v provozu.

    Co zobrazuje astronomický ciferník Staroměstského orloje?

    Astronomický ciferník orloje signalizuje několik typů času, včetně středoevropského, hvězdného času a staročeského času. Dále zobrazuje pozice Slunce a Měsíce na obloze, měsíční fáze nebo symboly zvěrokruhu.

     


     

    Zakupte si svůj lístek do virtuální reality ještě dnes a prožijte historii, jakou jste nikdy nezažili!

    Chci lístek!